Een man met een groot sociaal hart. En een politiek raspaard.

Het gesprek met hem heeft me tot in de toppen van mijn tenen doen voelen wat politiek engagement in de praktijk betekent.

Sociaal in hart en nieren

Lau noemt het zelf zijn stokpaardje en zet al bij het begin van ons gesprek vol vuur de  toon: ' Ik noem mezelf een sociaal-democraat. Voor mij primeert het sociale boven het economische aspect, ook al is de economie belangrijk in een maatschappij. Maar als ik nu terugblik op mijn leven, is dat sociale aspect altijd mijn drijfveer geweest bij alles wat ik heb gedaan.'  

En Lau heeft veel gedaan: na zijn loopbaan bij Philips Eindhoven, is hij jarenlang gewestelijk secretaris van het ABVV geweest en daarnaast zetelt hij al meer dan 25 jaar in de Turnhoutse gemeenteraad.

'Om de mensen zo goed mogelijk te informeren, hen een stem te geven en mondig te maken.', zegt hij. 'Daar doe ik het voor.' Ik merk hoe de kracht van zijn stem, woordkeuze en temperament toeneemt.

Een stem voor iedereen

'Iedereen – ik herhaal – iedereen verdient een stem. Of je nu hoog geschoold bent, bakker of poetsvrouw bent, het is belangrijk dat mensen het woord kunnen nemen.  Dat is basis van democratie.' zegt Lau stellig.

Of dat de reden is waarom hij in de politiek is gestapt, vraag ik hem, ook al ken ik het antwoord al.

'Uiteraard!' antwoordt hij ferm. 'Onze democratie is het machtigste wat er is. Het spel van overleg en discussie om uiteindelijk tot consensus te komen, is wat een maatschappij doet leven. Meer nog: het is broodnodig!'  voegt hij eraan toe.  

Lau vertelt hoe belangrijk het voor hem is dat mensen kritisch blijven kijken naar zichzelf én anderen. Zo doet hij dat zelf ook. Ook al leidt dat tot discussies. Die soms hevig kunnen zijn. Het resultaat zal altijd beter zijn dan het voor de discussie was. Althans, dat is zijn ervaring.

'Natuurlijk is het niet altijd prettig om toe te geven dat je je mening moet bijsturen. Zeker niet in de politiek.  Dat kan soms best lastig zijn, maar het gaat om het uiteindelijke resultaat. Voor de mensen. En daar doe je het toch voor: voor de mensen.' hoor ik hem gepassioneerd zeggen.

Verrassend talent

En hoe vurig en ferm Lau soms ook uit de hoek kan komen, het is ook een behoedzaam man met veel geduld. En hij leverde daarin een concreet bewijs: het panorama De Vries, een 360° schilderij dat hij maakte van Turnhout naar aanleiding van het 800-jarig bestaan van onze stad.

Engelengeduld gecombineerd met precisie moest hij daarvoor aan de dag leggen.

'We hebben er meer dan 3000 uren aan gewerkt, maar het gaf me enorm veel voldoening. Ik begon op 58-jarige leeftijd aan een schildersopleiding en ook in de kunst kan ik mijn sociale ei kwijt. Mijn werken moeten altijd ergens over gaan. Ze stellen problemen aan de kaak en het thema sociale democratie zit er altijd als een rode draad in verweven.' glundert Lau.  

Op zijn website lees ik: 'Wat water is voor 't leven – onmisbaar – zijn kunst en cultuur voor onze beschaving.' Was getekend: Lau De Vries.